Baza Wiedzy
Strona główna » Aktualności » Frezowanie aluminium - wady i zalety
Frezowanie aluminium pozwala na szybką produkcję elementów o bardzo zaawansowanej geometrii. Jednakże, z uwagi na właściwości fizyczne aluminium jego obróbka wymaga przestrzegania określonych zasad i kontroli kilku kluczowych parametrów procesu. Kluczem do optymalnego wykorzystania tego jakościowego tworzywa jest dobór odpowiedniego materiału, narzędzia i parametrów frezowania.
Zalety stopów aluminium powodują, że jest to jeden z popularniejszych materiałów wykorzystywanych przez konstruktorów. Jako główne wymienia się wytrzymałość mechaniczną, plastyczność, odporność na korozję i stosunkowo niski ciężar w porównaniu do innych metali. Właściwości fizyczne tego materiału sprawiają, że jego frezowanie wiąże się z koniecznością kontrolowania parametrów, takich jak prędkość obrotowa i prędkość posuwu narzędzia. Niewłaściwie dobrane mogą spowodować zniszczenie przedmiotu, w tym uszkodzenia i odkształcenia mechaniczne oraz spowodowane zbyt wysoką temperaturą. Duży wpływ na jakość procesu frezowania aluminium ma zawartość krzemu w obrabianym stopie.
Proces frezowania aluminium należy dostosować do rodzaju obrabianego tworzywa. Stopy aluminium różnią się głównie zawartością krzemu i innych dodatków stopowych oraz rodzajem obróbki cieplnej czy plastycznej, którym zostały poddane.
Tworzywa aluminiowe dostępne na rynku można podzielić na trzy podstawowe rodzaje, w tym:
Frezowanie stopów aluminium wymaga utrzymania określonych warunków w trakcie. Ponadto, konieczne jest też zastosowanie specyficznych narzędzi. Wynika to z typowych właściwości tworzyw aluminiowych, których intensywność zmienia się wprost proporcjonalnie do zawartości krzemu oraz stopnia utwardzenia w ramach procesu obróbki cieplnej lub plastycznej.
Jako największe wady aluminium z punktu widzenia obróbki w procesie frezowania wymienić można:
Aby kontrolować jakość procesu obróbki, konieczne jest dostosowanie siły nacisku ostrza na obrabianą powierzchnię oraz dostosowanie prędkości obrotowej i prędkości posuwu. Parametry te trzeba korygować adekwatnie do rodzaju obrabianego stopu.
Frezowanie aluminium wiąże się z koniecznością rozwiązania kilku problemów technologicznych. W zależności od składu stopu frezowanego aluminium wspomniane wyżej typowe wady tego tworzywa mogą zostać dodatkowo spotęgowane przez trudne do odprowadzenia wióry, osad z materiału przywierającego do krawędzi ostrza oraz zbyt wysoką temperaturę i siły skrawania. Problemy te rozwiązuje się poprzez stosowanie frezów o specjalnej budowie i wykonanych z trwałych materiałów, chłodzenie obrabianej powierzchni oraz dostosowanie prędkości.
Frezowanie aluminium to proces precyzyjny, który wymaga zastosowania odpowiednich narzędzi i właściwych prędkości posuwu przedmiotu i obrotu frezu. Dużą uwagę przykłada się także do planowania trasy narzędzia tak, aby jak najwięcej operacji było zrealizowanych bez odrywania frezu od przedmiotu. Chociaż cechą charakterystyczną procesu frezowania jest to, że jest cyklicznie przerywany, to minimalizowanie wejść i wyjść skraca czas obróbki i ogranicza ryzyko uszkodzeń wynikających z lokalnego wzrostu temperatury w miejscu wcięcia i wyjścia narzędzia.
czytano: 2720 razy
autor: top.nom.pl
data dodania: 2021-04-13 12:38:05
ZDT TOP PORĘBA Sp. z o.o. Sp.k.
ul. Czesława Mierzejewskiego 10, 42-480 Poręba
tel.: +48 32 67 74 130
e-mail: biuro@top.nom.pl
Ciasteczka cookies
Ciasteczka podajemy zwykle do kawy. Natomiast tutaj, dzięki włączonej obsłudze cookies, strona będzie działać bardziej efektywnie.
Zapoznaj się z informacjami na temat ciasteczek cookies pod tym adresem.
Ustawienia
Ciasteczka wymagane
Pliki umożliwiające prawidłowe działanie Serwisu oraz funkcjonalności, z których Użytkownik chce skorzystać, np. uwierzytelniające pliki cookies. Bez ich zapisania na urządzeniu Użytkownika korzystanie z Serwisu jest niemożliwe.
Ciasteczka funkcjonalne
Pliki umożliwiające zapamiętanie wybranych przez Użytkownika ustawień i dostosowanie ich do jego potrzeb, np. w zakresie wybranego języka, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej. Pozwalają one Usługodawcy na poprawę funkcjonalności i wydajności strony.
Ciasteczka marketingowe
Do tej kategorii należą np. cookies reklamowe. Umożliwiają one realizację modelu biznesowego. Ich zablokowanie może obniżyć poziom świadczenia usług ze względu na brak możliwości realizacji przez Usługodawcę przychodów subsydiujących działanie Serwisu, jednak nie spowoduje niedostępności całości funkcjonalności strony.